Open brief aan Mark Sukkelberg, CenO, oprichter en mede-eigenaar van Facebook, het groot smoelenboek

 

Vertaling via Google Translate? Moet kunnen.

 

Beste,

U ligt momenteel zwaar onder vuur omdat iemand onbetaald is gaan lopen met gegevens van vele miljoenen gebruikers en dus mede-eigenaars van je grote smoelenboek. Zelfs u was een van de gegadigde slachtoffers. Handige jongens maar u zou handiger moeten zijn.

Daar gaan we het niet over hebben, journalisten zullen dat wel in mijn plaats doen. En politici. Want uw boek rammelt langs alle kanten.

Nee, ik maak van deze pijnlijke gelegenheid gebruik om op te roepen uw gebruiksvoorwaarden aan te passen. Puriteinse Amerikanen en moslims verdragen geen afbeeldingen van naakte vrouwen en dito mannen. In Afrika en Europa echter is de verdraagzaamheid zo groot dat dergelijke afbeeldingen niet langer aanstoot geven.

U kan dus best de gebruiksvoorwaarden ‘op maat’ van de mede-eigenaars die wij, gebruikers toch zijn, herschrijven. Kwestie dat u wat vertrouwen terugwint en een goede beurt maakt. Vergeet ook niet dat u al enkele malen uw censuur-al-te-goor-ritme op de vingers hebt moeten tikken omdat het ten onrechte afbeeldingen van naakte personen verbannen had. Marianne uit Frankrijk bijvoorbeeld (och arme, 1 blote borst) of het meisje dat vlucht voor napalm in Vietnam. Allemaal negatieve publiciteit voor u en uw doos.

Als u dus straks terug thuiskomt en een stafvergadering belegt, breng dit dan ook ter sprake. Maak er een pakket maatregelen van om het vertrouwen van de gebruikers – mede-eigenaars te herwinnen. Gebruikers zijn mede-eigenaars omdat ze u hun persoonlijke gegevens ter beschikking stellen, wat een investering betekent in uw doos. En vergeet niet de aangepaste gebruiksvoorwaarden onder onze aandacht te brengen.

Met de nodige, niet al te hoge hoogachting,

 

Marx_Brothers_and_the_1930s_by_Takineko

mr-bean-rowan-atkinson

o Wangedrag, o Woede!