Ik ben van Luxembourg

Indertijd eisten velen Jaques Brel op:

Voor de Fransen was hij een Fransman,

De Belgen eisten hem op, die van het Noorden wilden hem nog meer recupereren.

Op de vraag of hij zich nu Belg voelde of Fransman, antwoordde Brel: ik ben van Luxembourg

 

Ja, ik ben van Luxembourg. Ik probeer het zo aan boord te leggen dat u het niet hoort. Wat doe ik dan hier? Ik wou niet langer van Luxembourg zijn, centen tellen, die van anderen, die van mij. In eigen groot-hertogdom werd ik dissident en op de duur niet langer gewenst. Dan moest ik wel op zoek naar asiel, economisch-politiek asiel. Zo belandde ik hier in België, vroeg asiel en kreeg het. Zie je, ik heb geld en kon goede advocaten betalen.

En dan, dan begon het allemaal. De inburgering. Ja, echt. U gelooft me niet? Inburgering is toch voor de economisch zwakkeren, de armen van staat. Turken en Marokkanen, Oekraïners en Stalagtieten. Niet voor inwoners van de Europese Unie. Ik heb zelf gevraagd om inburgering. Het is voor mij niet verplicht, ik heb het zelf bekostigd. U hebt voor mij niets betaald! Inburgering dus. Wie is hier de Koning? Albert deux. Familie van onze Groot-Hertog. Waar staat zijn paleis? In Bruxelles. Zie je, in het begin was dat moeilijk. Ik kende geen woord Nederlands. Alleen Frans en Letzenburgs.

Wat is dat? Frans uitgesproken op zijn Antwerps. Je ne voudrais pas entrer ici dans les détails, mais il est fort jucieux.

In de inburgering hebben we ook het Rubenshuis bezocht. Waarom was dat bed zo klein? Omdat ze in die tijd gezeten sliepen. Maar waarom sliepen ze gezeten? Omdat de dood aldus geen vat kon krijgen. Jaja, Rubens is doodgegaan in een andere positie, een uit de Kama Soetra. Dat hebben ze er op de inburgering niet bij verteld. Toch weet ik het. Ik ben van Luxembourg.

Toen ik al die mooie feiten kende, mocht ik na jaren op de wachtlijst te hebben gestaan, eindelijk ook Nederlands leren. Dat was geen al te moeilijke klus. Ik heb de cursus gevolgd tot op het niveau van de gevorderden. Daar leerden we enkele staande uitdrukkingen kwestie dat we ons mannetje kunnen staan. Ik ben er zelfs in geslaagd er zelf een te maken: de merrie stond er niet zozeer bedrukt als wel gedekt bij.

Het werd pas moeilijk toen ik Nederlands begon te spreken met mijn nieuwe medeburgers. Die antwoordden namelijk niet in het Nederlands. Sommige wel, de meeste niet. De meeste drinken hun koffie uit een tas, een rugtas zeker. Ik drink koffie of thee uit een kop. Ja, ik ben van Luxembourg. Voor mijn part drinken jullie het uit je eigen draagtas, of uit je aktetas, of uit de zakken van jullie jas. Ik niet. Netjes uit de kop met daaronder het schoteltje. Zo zijn wij in Luxembourg opgevoed, zie je. Daarbovenop ben ik dus goed ingeburgerd. Dat kunnen er niet veel onder jullie zeggen. Dat betekent Nederlands spreken, hoor. Op de inburgering hebben ze dat uitgelegd, hoe dat komt: dat is de staatshervorming. In de jaren 1970 is dat begonnen en het eerste wat ze hier in het Noorden van België besloten, in volle autonomie, is dat de voertaal hier het Nederlands is. Naar het schijnt weten jullie dat niet, onderzoek heeft dat uitgewezen. Doe maar eens zelfonderzoek. Wisten jullie het echt?

 

De wereld staat voor mij nu wel op zijn kop. Vroeger waren de Belgen mijn klanten, daar in Luxembourg. Ze kwamen met hun spaar- en andere centen bij ons. Nu ben ik klant bij de Belgen. Maar waarom ben ik in het Noorden terechtgekomen en niet in Brussel of in Wallonië? Da’s de logica van het Belgisch bestuurapparaat. Bij dat apparaat weten ze dat de Noord-Belgen moeilijk vreemd volk verdragen. En dus sturen ze het daar naartoe. Zo blijf ik mijn hele leven lang van Luxembourg, ook al ben ik al een aardig stuk van Muizen.

Ik vraag me overigens af waarom zoveel mensen een verklaring zoeken voor een liefde, in plaats van liefdesverklaringen af te leggen.

Maar ik heb lang genoeg geduurd. Ik ben van Luxembourg, vergeet het niet.

 

 

euroskarl-marx-hipSchaduwkeizerrijk ten volle verslagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s