Open brief aan de Europese Commissie

Kopie aan de heer Ivo Belet, Belgisch lid van het Europees Parlement

 

Betreft: afschaffing van het zomeruur

 

Geachte dames en heren, beste Ivo,

 

Het zomeruur beschouw ik sinds decennia als wettelijke diefstal. U steelt van elke burger een uur van zijn of haar leven, dat u na zes maanden weliswaar terugschenkt, echter zonder rente te betalen. Tijd is nochtans geld. En die burgers hebben eronder geleden. Als een of ander al dan niet grondige wetenschappelijke studie tot dit besluit zou leiden, zou het pas van grondigheid getuigen.

Ik heb nooit enig geloof gesteld in de opzet van deze diefstal: energie besparen. Integendeel, mijn energie ging er ’s zomers altijd wat op achteruit. Om deze achteruitgang te compenseren en alsnog op een werkbaar energiepeil te blijven, besloot ik dan ook niet een uur vroeger op te staan vanaf april. Nee, ik stond een halfuur eerder op en kwam dan een halfuur later aan op het werk. De verschillende werkgevers die ik heb gehad, heb ik geleerd daarmee te leven.

Ik heb vroeger dan het mocht volgens de huidige regels, en net voor die ingang vonden, mijn pensioen gevraagd en ten volle gekregen. Nu doe ik er zelfs geen half uur meer van af. Mijn uurwerk blijft het hele jaar de juiste tijd, de reële tijd dus, aangeven.

Stel dat alle burgers zich bewust worden van deze diefstal en alsnog rente eisen op de gestolen tijd. Kunt u zich de financiële ramp voorstellen die dat met zich zou brengen?

U mag daar niet aan denken?

Schaft u dus vandaag of morgen dat rotzomeruur gewoon af.

 

Met de nodige hoogachting,

alice-in-wonderland-the-white-rabbit-