Wie woont hier nu nog?

Ik kende die uitdrukking tot voor kort dus niet: “Hier leeft een scout”. In de stad waar ik sinds kort woon heb ik toch al drie keer te maken gekregen met deze uitdrukking, die aan het raam hangt. Waarschuwt iemand daarmee de voorbijgangers? Of nodigt men de voorbijganger uit om beleefd zijn of haar hoofddeksel uit piëteit af te nemen? Ik ken die uitdrukking dus verder niet.

Die ochtend deed ze echter iets met mij. Ik vroeg me af of het misschien nuttig zou zijn en betekenisvol een affiche te ontwerpen “Hier leeft een dichter”. René uit Tilburg en Derrel uit Eindhoven zouden de handen in elkaar slaan en Martinus, uit Leiden of uit Mierlo, zouden zorgen voor de verspreiding en de marketing.

Hoe meer ik er echter over nadacht, tijdens mijn ochtendwandeling, hoe minder ik voor mijn idee gewonnen was. Een dichter heeft nood aan anonimiteit. Ik alvast; en misschien ook René. En wie weet ook Roger daar in Frankrijk.

En dan nog? Wat zouden de mensen niet denken? En welke marketing? “Hier leeft een dichter. Vraag niet wie. Vraag niet hoe. Loopt u gewoon verder en laat hem of haar met rust”. Dat zou de volledige tekst kunnen zijn.

Toen zag ik een man lopen naar zijn brievenbus op een uur dat nog geen enkele postbode met de fiets rijdt; op dit uur rijden ze enkel met autootjes om de krant te bestellen; de post komt ongeveer tussen half elf en twaalf in de bus, tegenwoordig. “Goede morgen, mijnheer, een beetje te vroeg om de post te checken, niet”. “Weet ik,” antwoordde hij half gelaten, “ik doe dat uit verveling.” Er volgde een heel verhaal, enfin, nee, geen verhaal; flarden van een verhaal. Met pensioen, met enkel zijn vrouw in huis; die de godganse dag naar de treurbuis ligt te kijken, zijn vrouw dus. Met enkel vissen als hobby en met de vrouw die altijd mee wil gaan vissen en dan zeurt dat de vis niet bijt, dat het te koud is, of te warm, dat er te weinig water is enz. kortom een vervelend leven. “Hier leeft de verveling”.

Toen ik thuis kwam vernam ik dat David Bowie gestorven was. Ineens hoefde niets nog van het bovenstaande.

muur van de dichters Hierleeft een scout Ontmoet de dichter