Ciao vervloekte dichter welkom tao

Onlangs gaf ik een interview aan het online literair tijdschrift ‘meander’. De titel suggereert dat mijn poëzie explosief is, als een granaat, maar niet meteen ontploft bij een eerste aanblik of lezing. Aan de andere kant heb ik een kanaal geopend op YouTube (Joehoe Tjoeb!) waar je naar mij kunt luisteren (en kunt zien). Een van mijn uitgevers wijst erop dat mijn stem toegevoegd aan de tekst het gedicht nog verder draagt … hoger?

Met het schrijven van de bundel ‘In Russische papieren’ (verschijnt in september dit jaar) heb ik de fase voltooid van de vervloekte dichter die ik was; tegelijkertijd ben ik het poëtische nirvana van de tao binnengetreden. Een andere uitgever had opgemerkt, en in het openbaar gezegd, dat ik eigenlijk een Tao-dichter ben. Op dat moment besefte ik het niet. Maar hij had helemaal gelijk.

De vervloekte dichter schrijft ondanks alles. Ondanks zichzelf, ondanks gebrek aan erkenning, ondanks succes, enz. Hij schrijft wat hij wil. Hij schrijft ondanks alles. Tot en met de Russische papieren, dan.

Nu ik vanuit het volle bewustzijn, of moet ik zeggen vanuit de bewuste vlakte, tot de tao ben gekomen, ben ik voorgoed klaar met het schrijven van gedichten (koste wat kost); ik schrijf nu ultrakorte kortverhalen, die alleen in het Nederlands verkrijgbaar zijn en te bekijken en te bezoeken zijn op de website kutbinnenlanders.nl

Niettemin grijpt de Muze mij van tijd tot tijd bij de nek en trekt mij terug naar de poëzie, zodat ik geen andere keuze heb dan te schrijven. Dat is Tao, niets willen schrijven en schrijven zonder te willen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s