Atelierbezoek

Het was van de jaren 1980 geleden dat ik nog eens een schildersatelier mocht bezoeken. Naargelang de stand van de wind rij ik met de fiets eerst tegen de wind in om dan terug te keren met de wind van achter. Met vleugels, dus. Vandaag was het weer noordnoordwest en dat betekent dat ik richting Lokeren rij en dan naar Moerbeke.

 

In Moerbeke wonen twee vrienden (van het grote smoelenboek). Leo De Schepper bijvoorbeeld, voormalig apotheker en nu zo goed als meesterschilder. Hij beoefent een abstractie die hij totaal op zijn eentje heeft ontwikkeld.

 

Ik had een optie genomen voor de vroegevogelkorting en stond bijaldien met fiets en al, na een half uur zoeken in Moerbeke, aan zijn deur om negen uur. Na de koffie en de levensbabbel trokken we naar zijn atelier. Berekend op de juiste lichtinval, netjes opgeruimd en toch smoezelig, staan er nog enkele doeken. Er hangen er een paar tegen de wanden.

 

Hij schildert ofwel aan de ezel ofwel op de grond, waarbij hij al eens de vergelijking met Jack den Druiper (Dripper) op zijn bord krijgt. Niets van aan, het lijkt er alleen wat op. Hij trekt vanuit de hoogte, na jaren proberen, feilloos druppels en lijnen op zijn doek. Dat feilloze maakt hem tot meesterschilder. Met ezel en kwast doet hij ook niet onder.

 

Leo is niet de man die zoals pastei- en broodbakkers een zeker volume aan productie moet zien te halen. Hij is vrij. Soms werkt hij in opdracht of op verzoek. Hij vertelde me wat hij te zien kreeg en hoe hij vol afschuw naar die beeldende kunst keek, het vervolgens verwerkte, het maar niet wou lukken, hij toch bleef doorzetten tot hij een reeks doeken te zien kreeg die iets van de sfeer uitstralen die bij het onderwerp past.

 

Niettemin staat hij, bij andere doeken, open voor wat hem overkomt.

Hij verdeelt zijn tijd en werk over twee plaatsen: deze in Moerbeke-Waas en een andere in Zuid-Frankrijk. Voorwaar een gelukkig man.

260px-Moerbeke-Waas_Terwestbrug_op_Moervaart_24-07-2011.pngCornillon_9170.JPGleo de schepper tussen twee doeken.jpg