daar komt het loze wevertje weer


Op het internetplatform van de vrt, de redactie, lazen we wat volgt:

 

vr 01/08/08 14:24 – Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever bestaat in Vlaanderen geen Franstalige minderheid, enkel "migranten die zich moeten aanpassen". Dat heeft hij vanmorgen verklaard op de RTBF-radio.

 

Bart De Wever was door de Franstalige openbare omroep uitgenodigd om te antwoorden op vragen van luisteraars.

"Ik vind niet dat er een Franstalige minderheid bestaat in Vlaanderen", antwoordde De Wever op een van de vragen. "Er zijn wel Franstalige migranten die zich moeten aanpassen, net zoals de Turkse en Marokkaanse migranten."

"Die andere bevolkingsgroepen krijgen ook niet te horen: "Jullie zijn talrijk, het Arabisch wordt een officiële taal". Dat zou al te gek zijn. Nergens in de wereld zou men een dergelijke logica aanvaarden", aldus De Wever nog.

De N-VA-voorzitter wilde alleszins niet voor onverdraagzaam worden versleten. "Iedereen is welkom in Vlaanderen. Men kan er Frans blijven spreken. Alleen vragen wij dat de officiële taal het Nederlands is."

 

 

1.     Ik vind niet dat er een Franstalige minderheid bestaat in Vlaanderen. Hoe vind je die? De pezeWever neemt hier aardig wat hooi op zijn vork. Hij vindt dat iets bestaat of niet.

2.     Al wie Franstalig is in Noord-België staat gelijk met een volksverhuizer. Geen faciliteiten, uiteraard. En welkom dat ze zijn!

3.     Men kan er Frans blijven spreken. Alleen vragen wij dat de officiële taal het Nederlands is.

 

Eigenlijk zegt Bart de pezeWever hier niet meer dan dat er geen faciliteiten mogen zijn voor volksverhuizers, of ze nu Turks, Frans of Spaans spreken, of Arabisch. Met andere woorden, ineens is het Frans geen van de drie erkende landstalen meer. Enfin, dat vindt hij uiteraard. Wat wij er ook mogen van vinden, laat staan wat daarover in de grondwet staat. O, de pezewever wil desnoods te voet gaan naar het grondwettelijk hof via Scherpenheuvel of gaat hij liever de dodenmars in Bornem aan?

 

De N-VA-voorzitter wilde alleszins niet voor onverdraagzaam worden versleten. Toen was het kwaad echter reeds geschied. Il est dingue.

 

Hoe hij het precies zei lazen we dan weer op het internetplatform van de rtbf:

"Je pense qu’il n’y a pas de minorité francophone en Flandre, il y a des immigrants qui doivent s’adapter. On demande cela à des Marocains, des Turcs. On ne leur dit pas: ‘Vous êtes nombreux, donc l’arabe deviendra une langue officielle. C’est dingue"

 

en nog dit:

Quant à Bruxelles, "ville historiquement flamande qu’on a francophonisée", c’est là que se trouve "l’identité belge qu’on a inventée au XIXe siècle", estime-t-il. Et "puisque c’est l’enfant de la Belgique, je pense que les deux parents doivent s’en occuper", a-t-il dit à propos de la Flandre et de la Wallonie, refusant de reconnaître la Région bruxelloise comme région à part entière.

Dus als we de pezewever volgen, komen we verdraaid uit in België, pardon, oeps, in Brussel. Brussel is het kind van België.

Overigens was Brussel helemaal geen Vlaamse maar een Brabantse stad. In wat toen Vlaanderen was, spraken de hoogste kasten Frans en broebelden de onderkasten iets in een streektaaltje met 25 kilometer verstaanbaarheidsradius; in het hertogdom Brabant was het Nederlands dan weer de voertaal. Vergeten we vooral dat dhr. De pezewever historicus is, ook al heeft hij alles weg van een hystericus.

Le plus dingue is dat er al bij al heel weinig Arabisch sprekenden zijn in het Noorden van België. Vooreerst zijn er de Turken, die thuis Turks spreken en zelfs geen Arabisch verstaan. De Marokkanen die hier stilaan wat aarden spreken thuis geen Arabisch maar in meerderheid Berbers. Uit ervaring, hoor, soms spreek ik ze aan in het Arabisch en verstaan ze me niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s